[pic=99_1253293963.jpg]Van 21 tot 25 september vindt de eerste van vier duurzame actieweken plaats in de Financietoren aan de Brusselse Kruidtuinlaan. De ambtenaren kunnen in hun restaurant een hele week lang een biologisch menu van de chef kiezen: een Russisch eitje, een kaasschotel, spinaziestoemp, zalm, een ‘ecosmos’ en meer lekkers. Wie liever een broodje eet in het cafetaria, kan er kiezen voor de ‘ecosmos’, een biobroodje gemaakt uit gezonde, ecologische ingrediënten.Sinds februari onderzoekt Velt ism Vredeseilanden, Bioforum Vlaanderen, Ecolife, Wervel en Eva hoe het restaurant van de Financietoren duurzamer kan draaien. We vonden Fedorest, de uitbater van het restaurant, bereid om de proef op de som te nemen. Dat is een heel engagement omdat Fedorest nog in volle opstart is. Van september tot december bereidt de kok met zijn team één week per maand een duurzaam menu. Elke actieweek staat in het teken van één aspect van duurzame voeding: biologische voeding, Fairtrade, minder vlees of seizoensgebonden voeding, zonder daarbij het geheel uit het oog te verliezen. Om de interne werking te evalueren werd de ecologische voetafdruk van 10 maaltijden berekend. Op het einde van de rit, eind december, zal de totale ecologische winst van de duurzame menu-acties duidelijk worden.De opsplitsing in vier thema's laat ons toe om goed na te gaan wat haalbaar is voor het personeel en wat de appreciatie is van het kliënteel. Het project wil zich immers niet beperken tot themaweken maar heeft een blijvend aanbod van duurzame voeding voor ogen. Belangrijk in deze actieweken is de communicatie naar het cliënteel. Die gebeurt via affiches op alle dertig verdiepingen van de Financietoren en via intranet. In de actieweken zelf zijn er proeverijen, een quiz over het duurzaamheidsthema en een infostand.Om u een idee te geven van de hoeveelheden van enkele bio ingrediënten: van 21 tot 25 september gaat het om 500 kg biologische groenten, 54 kg kaas, 1000 eitjes...[b]Over Velt: [/b]Gezond leven op het ritme van de seizoenen, met respect voor de natuur. Dat is ecologisch leven in een notendop. Velt helpt haar leden om een ecologische levensstijl te ontwikkelen in keuken, tuin en daarbuiten. Met publicaties, cursussen en campagnes. Meer dan 12000 gezinnen zijn al 'eco-actief'. www.velt.be